Navi
Ajankohtaista / Vesitaitoja 100-vuotiaalle Suomelle

Vesitaitoja 100-vuotiaalle Suomelle

9.10.2017 23.00

Jenny ja Antti Wihurin rahasto antaa 100-vuotiaan Suomen asukkaille lahjaksi vesitaitoja. Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa kahdeksan eri järjestöä edistää yhteistyössä vesiturvallisuutta, uimataitoa ja ensiaputaitoja. Vuoden 2018 tavoitteena on järjestää uimahalleissa ympäri Suomen kaikille avoimia Vesisankarit-tapahtumia. Tapahtumissa harjoitellaan toiminnallisilla rastipisteillä monipuolisesti vesillä liikkumisen taitoja. "Haastamme kaikki Suomen uimahallit toteuttamaan kanssamme näitä tapahtumia. Mahtavaa huomata, että ensimmäiset hallit ovat jo mukana, " hehkuttaa Sari Turunen Koululiikuntaliitosta. 

Tuhansien vesistöjen maassamme vesillä liikkumisen taidot ovat kansalaistaitoja, jotka jokaisen maassamme asuvan tulisi hallita. ”Reijo Rautauoman säätiön tuella on kolme vuotta toteutettu Vesisankarit-toimintaa koululaisille ja tuotettu materiaalia vesitaitojen toiminnalliseen opettamiseen. Wihurin rahaston tuki mahdollistaa vesitaitojen opettamisen laajemmalle kohdejoukolle, ” kertoo Turunen Koululiikuntaliitosta.

Vesitaitojen kehittyminen vaatii yhteistyötä

Uimataitotutkimuksen (Kuudesluokkalaisten uimataito Suomessa 2017) mukaan kuudesluokkaisista uimataitoisia on 76 %. Vesisankarit kannustavat perheitä hankkimaan hyvän uimataidon ja tapahtumat toimivat innostajina sekä kiinnostuksen herättäjinä eri vesilajeja kohtaan. ”Hyvä uimataito on halpa henkivakuutus. Vesiliikunta sopii lähes kaikille ja lapset nauttivat vedessä touhuamisesta. Uimahallit tarjoavat mahdollisuuden harjoitella monipuolisesti vesitaitoja”, sanoo koulutussuunnittelija Tero Savolainen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Koulujen uimaopetus on merkittävässä roolissa uimataidon kehittymisen kannalta. Uimataidon tärkeyttä korostaa se, että uinti on ainoana lajina mainittu erikseen syksyllä 2016 käyttöön otetuissa valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Kuntakohtaiset erot lasten uimataidossa ovat edelleen suuria. Kunnissa, joissa opetussuunnitelman mukaista uimaopetusta ei järjestetä lainkaan, on lasten uimataito selvästi heikompi verrattuna kuntiin, jossa koulujen uimaopetusta järjestetään jokaisella luokka-asteella. ”Vesisankarit edistävät toiminnallaan uimataitoa sekä muita vesillä liikkumisen taitoja. Lasten vesiturvallisuus ei kunnissa saisi olla säästölistalla”, toteaa Sari Turunen Koululiikuntaliitosta.

Vesisankareita ovat tekemässä: Koululiikuntaliitto, Sukeltajaliitto, Suomen melonta- ja soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoja Sari Turunen, sari.turunen(at)kll.fi tai 044 713 0821.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahat 2017 http://wihurinrahasto.fi/apurahat/myonnetyt-apurahat/