Navi
Ajankohtaista / Mennään metsään -kampanja tuo metsän lähelle suomalaisia

Mennään metsään -kampanja tuo metsän lähelle suomalaisia

5.4.2018 7.00

Yleisradio lanseeraa vuonna 2018 Mennään metsään -kampanjan, jonka tavoitteena on tuoda metsä entistä lähemmäksi suomalaisia. Puoli vuotta kestävässä kampanjassa metsässä sekä liikutaan, tutkitaan että fiilistellään. Koululiikuntaliitto on yksi kampanjan yhteistyökumppaneista.

Mennään metsään –kampanjan avausosassa Ylen Marko Krapu polkujuoksee puolen vuoden aikana kaikissa Suomen 40 kansallispuistossa ja järjestää useimmissa puistoissa avoimia yhteislenkkejä. Polkujuoksukiertue alkaa Nuuksion järviylängöiltä ja jatkuu viikon välein eri puolilla maata. Kiertueen tarkka aikataulu julkaistaan maaliskuussa.

"Polkujuoksukiertueen tavoitteena on lisätä luonnossa liikkumista, koska se tutkitusti tekee ihmiset onnelliseksi. Yhteislenkeistä syntyy samalla maamme ensimmäinen kaikki kansallispuistot kattava, ladattava ja tulostettava digitaalinen polkujuoksureitistö, jonka avulla metsään lähteminen on entistä helpompaa ja turvallisempaa", Marko Krapu kertoo.

Toinen osa Mennään metsään –kampanjaa on Yle Luonnon tuottama puiden elämästä kertova kiehtova, neliosainen tv-dokumenttisarja, joka esitetään syyskuun aikana.

"Puut ovat metsän hitaita jättiläisiä, yhtä eläviä kuin me ihmiset, mutta valtavan erilaisia. Ne viestivät toisilleen ja linnuille, suosivat jälkeläisiään ja niillä on satojen vuosien elämään tarvittavia supervoimia. Elävät puut -sarjassa katsotaan puita uusin silmin", kertoo tuottaja Tiina Klemettilä.

Kampanja alkaa 14. huhtikuuta Nuuksion kansallispuistosta. Yle välittää avaustapahtuman tunnelmat suorana lähetyksenä TV1:ssä ja Yle Areenassa klo 10.45–12.35 sekä Radio Suomessa klo 10.30–12 välillä. Haltian luontokeskuksen kentällä järjestettävässä tapahtumassa lähestytään metsää eri näkökulmista paikalla olevien kumppaneiden kautta sekä järjestetään polkujuoksukiertueen ensimmäinen yhteislenkki Solvallan pohjoispuolen hienoilla poluilla.

"Nuuksion tapahtuma tarjoaa oivan kevätretkipaikan kouluille ja perheille. Koululiikuntaliitto tuo tapahtumaan N.Y.T!-metsäradan, jossa harjoitellaan perusliikuntataitoja metsässä. Juoksusankarit antavat juoksuvinkkejä ja -harjoitteita juoksemiseen erilaisille juoksijoille, aikuisille ja lapsille. Vesisankarit opastavat vesitaitojen harjoittelussa. Nähdään Nuuksiossa", innostaa Sari Turunen.

Mennään metsään -kampanja huipentuu lokakuussa (1.-7.10.) Evon retkeilyalueella Hämeessä, jolloin sieltä tehdään päivittäin suoraa lähetystä metsään ja luontoon liittyen. Samalla viikolla haastetaan myös kaikki suomalaiset liikkumaan polkuja pitkin maapallon ympäri (40 000 km). Tähän haasteeseen on tarttunut myös Koululiikuntaliitto, joka pyrkii aktivoimaan koulut liikkumaan metsässä kyseisellä viikolla. Metsäpoluilla liikutut kilometrit ilmoitetaan Ylen verkkopalvelussa, ja sunnuntaina 7.10. nähdään, miten tavoitteessa on onnistuttu.

"Syksyinen metsä tarjoaa monipuoliset mahdolliset liikkumiseen. Eri oppitunneilla on laajat mahdollisuudet hyödyntää metsää opetuksessa. Ympäristöopissa/biologissa tutkitaan syksyisen metsän ilmiöitä, kuvaamataidon tunnilla tehdään metsässä luonnon taidetta, matematiikassa tutustutaan käytännössä eri mittayksiöihin kuten millainen pala on aari metsää. Opettajalla on hyödynnettävissä Ylen monipuolinen materiaali", kertoo Sari Turunen.

Polkujuoksukiertueen aikataulun löydät Ylen sivulta.