Navi
Ajankohtaista / Turvallisesti vesillä -paja osana monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemaviikkoa Tampereen Tesoman koulussa

Turvallisesti vesillä -paja osana monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemaviikkoa Tampereen Tesoman koulussa

2.5.2019 15.00

Tampereen Tesoman koulussa järjestettiin 3-luokkalaisille monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemaviikko, jonka aiheena oli vesi. Koulun toiveena oli harjoitella tehtäviä toiminnallisesti ja mukaansatempaavasti. Vesisankarit vinkkasi erilaisia rastipisteitä toteutettavaksi.

Osana MOK-teemaviikkoa opettaja Antti Laaksonen järjesti toiminnallisen Turvallisesti vesillä -pajan, jonka toteutuksessa käytettiin Vesisankarit-materiaalia sekä toimintaa ideoitiin yhdessä Vesisankarit-koordinaattori Susanna Aulinin kanssa. Pajassa edettiin opettajajohtoisesti rastilta rastille ja oppilaita oli pajassa kerrallaan 16-18.

Paja oli jaettu neljään rastiin, joissa tutustuttiin erilaisiin vesillä liikkumisen taitoihin. Ensimmäisellä rastilla oppilaat harjoittelivat oikeaoppista pelastusliivin pukemista sekä kiersivät uimarin ketteryysrataa. Huomion arvoista oli varata riittävästi aikaa pelastusliivin käsittelemiseen ja pukemiseen, koska osa kolmosluokkalaisista ei ollut kertaakaan pukenut pelastusliiviä ylleen. Toisella rastilla keskusteltiin vesialuksista ja välineistä. Soutuveneeseen nouseminen ja veneessä toimiminen käytiin yhdessä opettajajohtoisesti läpi. Läpikäydyt asiat kerrattiin kehystarinan, jossa puettiin pelastusliivit päälle ja noustiin kirkkoveneeseen, avulla. Kirkkoveneellä soutaminen kehystarinan saattamana oli oppilaille elämyksellinen kokemus. Seuraavalla rastilla tutustuttiin, miten pelastuskanisterin pystyy myös itse tekemään esimerkiksi omalle mökkirannalle. Rastilla harjoiteltiin myös väsyneen uimarin pelastusta. Viimeiseksi tutustuttiin vesiturvallisuuden aakkosiin (H-RAP) ja kerrattiin päivän opit.

”Opettajan kannalta Vesisankarit materiaali oli todella laadukas ja selkeä. Tämän avulla oli helppo suunnitella ja varioida pajaan sopiva sisältö. Pidin myös itse pajan järjestämisestä ja pitämisestä. Turvallisesti vesillä pisteeseen oppilaat olivat todella tyytyväisiä, tämä näkyi myös MOK-viikon itsearvioinneissa. Läksyksi annoin pajasta haastavimman ristikon ja tämä oli oppilaiden mukaan viikon paras läksy!” tiivistää Antti Laaksonen tunnelmiaan Turvallisesti vesillä -pajan järjestämisestä. 

Käytetyt materiaalit löytyvät osoiteesta: https://www.vesisankarit.fi/opettajat/materiaalit 

Lisätietoja:

Susanna Aulin Vesisankarit-koordinaattori, susanna.aulin@kll.fi tai p. 044 350 2602