Hyppää sisältöön

Joululahjaksi vierailu uimahalliin

Juuri julkaistun uimataitotutkimuksen (2022) mukaan vain 55 prosenttia peruskoulujen kuudesluokkalaisista on uimataitoisia. Uimataitoinen koululainen osaa uida 200 metriä, josta 50 metriä selällään. Uimataitoisten määrä oli laskenut 21 prosenttiyksikköä verrattuna vuoden 2016 tutkimukseen.

Mitä voimme tehdä parantaaksemme koululaisten uimataitoa? Tämä vaatii eri tahoilta tekoja mahdollistaa vesitaitojen harjoittelu. Kyse on myös arvovalinnasta.

Oletko koululaisen vanhempi, isovanhempi tai kummi? Anna joululahjaksi uimahallivierailuja. Läheisiltä riittää, kun mahdollistaa turvallisen uintihetken. Tutkimus todisti, että mitä parempi uimataito, sen enemmän uidaan vapaa-ajalla. Myös yhteisöllisyys nousi esiin, uimaan mentiin perheen tai kavereiden kanssa. Aikuisten rooliin kuuluu myös kannustaa koululaista osallistumaan koulun uimaopetustunneille. Mahdollisista haasteita uimatunneilla kannattaa keskustella liikunnanopettajan kanssa.

Koulut ovat keskeisessä asemassa uimataidon opettamisessa. Uimaopetus kuuluu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Uimaopetusta tulee toteuttaa jokaisella peruskoulun vuosiluokalla. Tutkimuksen mukaan korona-ajan jälkeen uimaopetusta järjestävien koulujen ja uintikertojen määrä on vähentynyt. Kuntatasolla on etsittävä ratkaisuja uimaopetuksen toteuttamiseksi.

Vesitaidot kehittyvät vedessä monipuolisesti harjoitellen. Uimahallit antavat mahdollisuuden vesiliikuntaan, mutta haasteena on tilapula. Tilahaastetta on mahdollista ratkoa jakamalla tiloja eri tavoin. Vesijuoksijoiden treeni ja koululaisten vapaampi vesiharjoittelu mahdollistetaan jakamalla 25 metrin rata kahteen osaan. Sovitellen eri ryhmien tarpeita ja joustamalla saadaan tilat riittämään paremmin. “Vesisankarit-tapahtumissa ratoja on jaettu myös poikittain. Olemme saaneet toimivia järjestelyjä, joita ovat kiitelleet hallien työntekijät ja asiakkaat. Vaatii uskallusta etsiä, kokeilla ja löytää ratkaisuja”, sanoo liikunta-asiantuntija Sari Turunen Koululiikuntaliitosta.

Vesisankarit-hanke on vuodesta 2015 edistänyt monipuolisesti koululaisten vesitaitoja. Vuoden 2023 aikana nostamme esille kuntia, joissa koululaisten uimaopetus on järjestetty hyvin. Kerro meille, jos sinun asuinkuntasi on tehnyt arvovalinnan uimataidon puolesta. Lähetä lisätietoja Sari Turuselle Koululiikuntaliittoon, sari.turunen(@)kll.fi

Tiedote ja tutkimusraportti löytyvät Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sivuilta.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Kuulet uusimmat uutisemme seitsemän kertaa vuodessa.
Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä.