Valtion liikuntaneuvosto julkaisi 7.5.2025 LIITU 2024 -tutkimuksen tulokset, jotka tarjoavat ajankohtaista tietoa 7–20-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä Suomessa. Tutkimuksen mukaan vain noin kolmasosa (32 %) lapsista ja nuorista täyttää päivittäisen liikkumissuosituksen. Liikkumisaktiivisuus vähenee iän myötä, ja erityisesti lukiolaisilla suositusten saavuttaminen on vähäistä.
Tutkimuksessa tunnistettiin myös myönteisiä kehityssuuntia. Lapset ja nuoret liikkuvat eniten omaehtoisesti, ja myös se että urheiluseuratoimintaan osallistuminen on lähes palautunut pandemiaa edeltävälle tasolle: 9–15-vuotiaista 60 % ja 16–20-vuotiaista 44 % osallistuu seuratoimintaan. Liikuntapaikkojen käyttö on monipuolista, ja lähes puolet vastaajista liikkuu viikoittain luonnossa, sisäsaleissa tai jäähallissa.
Huolestuttavia trendejäkin raportista ilmenee. Liikkumissuosituksen saavuttavien osuudet laskevat iän myötä, ja lukiolaisilla osuus on pienin. Sukupuolten välillä on edelleen merkittäviä eroja: pojat liikkuvat suositusten mukaisesti yleisemmin ja rasittavaa liikuntaa kertyy heille enemmän kuin tytöille. Paikallaanolo on lisääntynyt – suurin osa valveillaoloajasta kuluu istuen, ja liikkumisesta suurin osa on kevyttä. Liikunnan esteinä korostuvat ohjauksen ja liikuntapaikkojen puute sekä liikunnan kustannukset. Ajan ja motivaation puute mainittiin yleisimpinä henkilökohtaisina esteinä. Lisäksi liikkumisen eriarvoisuus on kasvussa: korkeamman sosioekonomisen aseman perheissä liikunta on yleisempää ja monipuolisempaa, kun taas heikommassa asemassa olevien perheiden lapset liikkuvat vähemmän ja esimerkiksi polkupyörän omistus ei ole kaikille itsestäänselvyys.
Tutkimus vahvistaa sen viestin, jonka parissa Koululiikuntaliitto työskentelee päivittäin: liikkumisen eriarvoisuus kasvaa, ja siksi koulu on yhä merkittävämpi paikka tasa-arvoisen liikunnan toteuttamiselle. Kaikilla lapsilla ei ole pääsyä harrastuksiin, mutta koulupäivä voi tarjota lisää askeleita, liikunnan iloa, yhteisöllisyyttä ja onnistumisen kokemuksia. Kouluilla on myös mahdollisuus liikuntakasvatuksellisin keinoin edistää liikkumista pienillä uudistuksilla: aivan kuten muissakin oppiaineissa, myös liikunnassa voitaisiin antaa kotitehtäviä – liikuntaläksyjä – joita oppilaat voisivat toteuttaa omaehtoisesti koulupäivän ulkopuolella.
Tutustu koko tutkimukseen Valtion liikuntaneuvoston verkkosivuilla tästä linkistä.