Navi
Koululiikuntaliitto / Historia / Toiminta 1973-1990

Toiminta 1973-1990

Kansakoulunuorison Liikuntakasvatusliitto vastasi vuoden 1968 jälkeen niin oppilas- kuin opettajaliikunnan koordinoinnista ja kehittämisestä. Yhdistymisen jälkeen oppilaiden kilpailuohjelmisto muodostui seuraavista lajeista: hiihto, viesti, yhdistetty, erikoismäenlasku, vapaavoimistelu, telinevoimistelu, yleisurheilu, uinti, pikaluistelu, suunnistus, vapaapaini, kreikkalais-roomalainen paini, kansantanssi, keilailu, koripallo, lentopallo, pesäpallo, jalkapallo, käsipallo ja jääkiekko.

Kansainvälisissä kisoissa oppilaat mittasivat taitojaan hiihdossa, koripallossa, lentopallossa, käsipallossa, jalkapallossa ja maastojuoksussa sekä Gymnasiaadeissa, jonka lajeina ovat uinti, voimistelu ja yleisurheilu. Opettajien kisaohjelma koostui vuonna 1973 hiihdosta, viestistä, yleisurheilusta, uinnista, suunnistuksesta, lentopallosta, koripallosta, pöytätenniksestä ja sisähyppykilpailusta.

Yhteistyöprojekteja ja tunnustusta

Vuonna 1973 toteutettiin erittäin mittava massaurheilutapahtuma Suomen Ympäri -viesti. Vuosina 1975-1977 järjestettiin Piikkarikisa yhdessä Suomen Urheiluliiton kanssa. Kyseessä oli yleisurheilukilpailu, jossa kilpailtiin koulukohtaisilla joukkueilla.

1980-luvun alussa toimintatapa muuttui, ja KLL näytti, ettei se ollut pelkkä kilpaurheiluliitto niin kuin väitettiin. Vuonna 1983 käynnistyi ala-asteiden liikuntatempaus Hulivili, jonka ajatuksena oli viedä koulutunneilta saadut yksinkertaiset liikuntavinkit välitunneille, kerhoihin ja koteihin. Hyvä Suomi -kampanjassa ideoitiin, testattin ja vaikoitiin toimintamalleja, joiden avulla urheiluseura, koti ja kunta voivat tukea koululiikunnan tavoitteita. Kampanja kesti viisi vuotta alkaen vuodesta 1983.

Lukuvuonna 1987-1988 sai alkunsa koulun liikuntatoiminnan edistämisestä, rehdistä liikuntakäyttäytymisestä ja hyvästä koulumenestyksestä vuosittain palkittavan Reilun Pelin koululaisurheilijan valitseminen. Tittelistä kilpailivat kunkin lukuvuoden abiturientit, joiden joukosta valitulle lahjoitettiin tunnustusstipendi.

Suuret osanottajamäärät keräsi myös vuosittain viidessä eri laskettelukeskuksessa järjestetty Milk Masters -laskettelupäivä.