Navi
Koululaiset / Pallosankarit

Pallosankarit

Pallosankarit -hanke kannustaa erityistä tukea tarvitsevia koululaisia harjoittelemaan monipuolisesti palloilutaitoja. Maksuttomissa Pallosankarit -tapahtumissa koululaisille tarjotaan elämyksiä sovelletusta jalkapallosta pelien ja taitopihaharjoitusten avulle. Lisäksi Koululiikuntaliiton N.Y.T!-toimintaradoilla ja Juoksusankarit-radoilla harjoitellaan perusliikuntataitoja. Hankkeeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Pallosankarit-opas tarjoaa virikkeitä ja vinkkejä soveltavan liikunnan ohjaamiseen.
Lataa Pallosankarit opas tästä

Luokat pelaavat sovelletuin säännöin jalkapalloa sekä tutustuvat opettajan johdolla monipuolisiin toimintarasteihin ennakkoon tehdyn aikataulun mukaan. Tapahtumat toimivat pääsääntöisesti 9-14 välisenä aikana. Yhden luokan osalta tapahtuman kesto on n. 2,5 h. Tapahtuma on suunnattu esikoululaisista 10.luokkalaisille koululaisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Mukaan ovat tervetulleita myös luokat, joilla on integroituja oppilaita. Koulut vastaavat itse liikkumisesta tapahtumapaikalle sekä ruokailuiden järjestämisestä. Toivomme koulujen mahdollisuuksien mukaan saapuvan paikalle lihasvoimin tai hyödyntävän julkista liikennettä.

Katso esittelyvideo Rovaniemen Pallosankarit toimintapisteistä.

Sunnitellut Pallosankarit toimintapäivät 2017

  • Pori, Karhuhalli  24.1.2017
  • Tampere, Pirkkahalli 31.1.2017
  • Jyväskylä, Vehkalampi 20.4.2017
  • Lempäälä, Sääksjärvi 4.5.2017
  • Espoo, Tapiolan urheilupuisto 23.5.2017
  • Helsinki, Myllypuron Pallomyllyn jalkapallohalli 29.11.2017 Ilmoittaudu tästä
  • Turku, Impivaara 29.11
  • Seinäjoki
Pallosankarit-toimintapäivät syksy 2016 
Mikkeli, Kalevankankaan tekonurmi31.8.2016
Rovaniemi, Keskuskenttä 6.9.2016
Mänttä-Vilppula, Mäntän tekonurmi 15.9.2016
Lappeenranta, Visma-Areena 27.9.2016
Savonlinna, tekonurmi 4.10.2016
Kemi, Junkohalli 5.10.2016
Turku, Impivaaran halli 9.11.2016


Tapahtuma suunnitteilla seuraaville paikkakunnille vuodelle 2018

Kouvola
Kuopio
Varkaus
Vantaa, Myyrmäen jalkapallostadion
Joensuu, Areena
Kajaani
Vaasa
Iisalmi
Mikkeli
Mänttä-Vilppula
Rovaniemi, Keskuskenttä
Savonlinna, tekonurmi
Salo, Salohalli
Rauma

Yhtenä tavoitteena on myös tutustuttaa eri soveltavia liikuntamuotoja koko kouluyhteisölle ja lisätä tietoisuutta eri liikuntarajoitteista.

Liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen tulisi saada mahdolliseksi jokaisella koululla ja koulun jokaiselle oppilaalle, myös erityistä tukea tarvitseville. Kaikkien koululaisten tulisi liikkua paljon ja mahdollisimman monipuolisesti, jotta motoristen taitojen kehittyminen olisi parhaimmillaan. Mielenkiintoiset pelit, välituntipelit ja liikuntatehtävät saavat lapset liikkumaan. Etenkin erityistä tukea tarvitseville tämä on erittäin tärkeää.

Kouluille tarjotaan hankkeen avulla apua monipuolisen ja motivoivan liikuttamisen aikaansaamiseksi. Erityisesti eritysoppilaille ja vähän liikuntaa harrastaville näitä mahdollisuuksia harrastaa vertaisryhmissä on tällä hetkellä kovin rajallisesti. Tavoitteena on myös saada erityisoppilaat paremmin integroitumaan ryhmäänsä jalkapallon ja muun liikunnan avulla. Hankkeessa on tarkoitus hyödyntää olemassa olevia liikuntamalleja kuten Koululiikuntaliiton N.Y.T! -toimintaa, Juoksusankarit-hanketta sekä eri lajiliittojen olemassa olevia toimintamalleja. Hankkeen on tarkoitus tukea opetussuunnitelman perusteiden mukaista koulun liikunnanopetusta sekä Liikkuva koulu-ohjelmaa.

Koululiikuntaliitto ja Suomen Palloliitto haluavat tämän hankkeen kautta tiivistää yhteistyötä ja viedä koulumaailmaan mallin koulujalkapallon monimuotoisuudesta ja mahdollistaa saman mallin tuomisen myös muiden liikuntamuotojen ja –lajien osalta. Tavoitteena on luoda myös uusia harrastamisen paikkoja erityistä tukea tarvitseville. Verkostojen luominen eri erityisryhmien toimijoiden kanssa on tärkeää, että saamme kaikille tasavertaisen mahdollisuuden monipuolisen liikunnan harrastamiseen kouluissa ja vapaa-ajalla.