Navi
Koululaiset / Pyöräsankarit / Materiaalit

Pyöräsankarien MATERIAALIT

 

Tervetuloa inspiroitumaan pyöräilystä ja ottamaan se rohkeasti mukaan koulun jokapäiväiseen arkeen niin oppi- kuin välitunneillakin. Tälle sivulle kootaan hankkeen aikana tehtyjä materiaaleja vuosien  2018 - 2019 aikana. Pyöräsankaraiden omien materiaalien lisäksi sivulle on koottu muiden pyöräilytoimijoiden pyöräilykasvatus- ja liikenneturvallisuusmateriaaleja. 

Kokeilkaa yksittäistä tehtävää, järjestäkää koulun oma pyörätapahtuma tai rakentakaa kokonainen monialainen oppimiskokonaisuus pyöräilystä materiaalien avulla. Nyt on aika hypätä pyörän selkään, laittaa kireälle ja tehdä pyöräilystä osa jokaista koulupäivää!

 

Koulun oma pyörätapahtuma

Toteuttakaa koulunne oma pyörätapahtuma ja valitkaa Pyöräsankareiden kahdeksesta rastipisteestä päiväänne sopivat vaihtoedot. Myös oppilailla on varmasti hyviä ja hauskoja ideoita, miten pyörää ja pyöräilyä voisi tuoda mukaan tapahtumaan. Pyörätapahtuman suunnitteluun pääset täältä.

Pyörätapahtuman esitteen (PDF) voit ladata täältä.

 

Pyöräily eri aineiden oppitunneilla

Kokeilkaa pyöräilyn integrointia eri oppitunneilla. Eri aineiden sisältöjen ja tavoitteiden mukaisia tunteja on suunniteltu 5. ja 8. luokkia silmällä pitäen, mutta toki niitä voi kokeilla muillakin luokka-asteilla. Lisää eri oppiaineisiin integroituja toiminnallisia pyöräilytunteja on tulossa kevään ja kesän 2019 aikana.

LIIKUNTA  (5. tai 8. lk)

ÄIDINKIELI (5. tai 8. lk)

ENGLANTI / RUOTSI / ÄIDINKIELI

KERHOTUNTI (3. - 6. lk.)

Alla olevia demo-versioita on käytetty Liikkuva koulu -seminaarin koulutuksessa 1.-2.11.2018. 

Pyöräily osana englannin tuntia

Pyöräily osana matematiikan/ fysiikan tuntia

Pyöräily osana maantiedon/ biologian tuntia 

 
 

Fillaritanssi

Fillaritanssi on hauska ja helppo tapa opetella ja muistella tärkeimpiä pyöräilyn liikennesääntöjä "miimisesti" pyörää ajaen. Hassutelkaa kypärien ja "ohjaustankojen" kanssa tai ilman. Tanssiin mahtuu toki muutama temppukin. Muistakaa tehdä kaikki liikkeet peilikuvana, jotta kaikki tapahtuu, kuten oikeasti liikenteessä.

 

Nyt pyöräillään luokassa!

Pyöräily- ja liikennetaitojen opettelu ei aina vaadi pyörää tai edes pyörän hallintaa. Virittäytykää tulevaan pyöräilypäivään tai korvatkaa rankkasateen pilaama pyöräilypäivä sisällä luokassa. Tunti on suunnattu 1.-2.-luokkalaisille. 

Nyt pyöräillään luokassa -oppitunti 

 

Pyöräilykysely

Virittäytykää Pyöräsankarit-päivään, Pyörällä kouluun -päivään tai pyöräilyaiheeseen oppituntiin tekemällä pyöräilykysely ja keskustelemalla sen herättämistä aiheista.

Pyöräilykysely oppilaat

Pyöräilykysely opettajat

 

Millainen pyöräilijä olen?

Tulostakaa esim. luokan taululle alla olevat pyöräilijähahmot (5 kpl) ja miettikää millainen pyöräilijä (mikä hahmo) tuntee olevansa tai haluaisi olla. Voitte esim. kirjoittaa omasta hahmosta aineen. Aineessa voi pohtia seuraavia asioita:
- Miksi olen tämä hahmo/ miksi haluaisin olla juuri tämä?
- Miksi pyöräily on tämän hahmon mielestä kivaa?
- Missä hahmo pyöräilee?
- Mitä kaikkea ko. hahmo tekee pyörällä?
- Pyöräileekö hahmo jokaisena vuodenaikana?
- Mitä kaikki pyöräilyvarusteita hahmolla on?

Pyöräilijähahmot (A4-koko)

Kalle/ Kaisa Koulumatkaaja
Taija Temppuilija/ Criss Crossaaja
Sami/ Sanna Sunnuntaipyöräilijä
Maija/ Matti Maantiekiitäjä
Hanna Huoltaja/ Keke Koutsi

 

Pyöräilytestit

Haluatko Pyöräsankariksi? Tee pyöräilytesti ja opi samalla uusia asioita pyörästäsi ja pyörään liittyvistä asioista. Ehkä opit myös jotain uutta pyöräilykavereistasi. Aloita testistä numero 1. Testit vaikeutuvat numero numerolta ja sisältävät hieman eri asioita. Voitte luokan kanssa kehitellä myös oman pyöräilytestin. 

Pyöräilytesti 1

Pyöräilytesti 2

 

Koulun oma pyörärata

Jokaisen suomalaisen koulun pihaan ei valitettavasti saada bump trackia, mutta pienellä vaivalla ja hyvin mitättömillä kustannuksilla moneen pihaan on mahdollista rakentaa koulun oma pyörärata. Alla olevien ohjeiden ja videon avulla pääset alkuun ja lisäapua varten ohjeiden lopussa on yhteystiedot. 

Ohjeet pyöräradan rakentamiseen (kouluympäristö)

Video pyöräradan rakentamiseen:

 

Pyörätemput

Kokeilkaa helppoja ja haastavampia pyörätemppuja luokan kanssa. Alla olevia temppuja on kokeiltu Pyöräsankarit kouluvierailuilla 3. - 9. -luokkalaisilla. 

Pyörätemput (10 kpl)

 

Pyöräsankarit-diplomi

Mikään ei tunnu paremmalta kuin Pyöräsankarit-päivän päätteeksi saa käteensä diplomi. Ladatkaa ao. diplomeita ja jakakaa innostavan päivän päätteeksi luokkanne oppilaille muisto, joka toivottavasti motivoi pyöräilemään myös seuraavana päivänä, viikkoina ja kuukausina.

Pyöräsankarit-diplomi 1

Pyöräsankarit-diplomi 2

Pyöräsankarit-diplomi 3 

 

Muut materiaalit


Pyöräilytaitokortit

BMX Helsingin FillariStara -hankkeessa tekemät pyöräilyn taitokortistossa pyöräilytaidot on eritelty perusliikkumistaidoiksi (välineen käsittely-, tasapaino-, ja liikkumistaidot). Taidot on esitelty eri sovelluksin ja jaoteltu eri tasoille. Kortit auttavat pyöräilyssä vaadittavien taitojen hahmottamista ja opettelemista sekä motivoivat kokeilemaan korkeamman tason vaativampia taitoja. Seuran toimintaan voit tutustua täällä.

Pyöräilytaitokortiston 1. taso (helppo)
Pyöräilytaitokortiston 2. taso (haastava)
Pyöräilytaitokortiston 3. taso (vaativa) 
Pyöräilytaitovideot 
 

Pyöräilyskilssit

Skillilataamon pyöräilyn ajotaitoja ja pyöräilyleikkejä videoineen löydät täältä

 

Liikenneturvan materiaaleja opettajille

https://www.liikenneturva.fi/fi/opettajille

   

Pyöräilyleikkejä

 Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston pyöräilyleikkeihin voit tutustua täältä.