Navi
Koululiikuntaliitto / Historia / Toiminta 1990-2010

Toiminta 1990-2010

Koululiikuntaliiton toiminta sai uusia muotoja 1990-luvun alussa. No Smoking Fun Club oli vuoden 1992 pääteema. Kampanja lisäsi merkittävästi Koululiikuntaliiton ja liikunnan näkyvyyttä. Kampanjan tarkoituksena oli maan suurimman tupakoimattomien tiimin muodostaminen. Tavoitteessa onnistuttiin hienosti. Klubimestari, uimari Jani Sievinen luovutti luokkajulisteista kootun adressin joulukuussa Helsingin säätytalolla sosiaali- ja terveysministeri Jorma Huuhtaselle.

Samansuuntaista toimintaa jatkettiin syyskuussa 1993 alkoholista kertovalla tapakasvatuskampanjalla Siisti Juttu! - Selvästi Parempi. Kolmas, ja keräystuotossa mitattuna KLL:n kampanjoista suurin, oli ala-asteille suunnattu Näytetään Niille! -heijastinkampanja, joka toi Koululiikuntaliiton nimen kaikkien koulutoimessa mukana olevien tietoisuuteen.

Samoihin aikoihin aloitettiin myös valtakunnallisesti jalkapallon pienpeli Snickers-cup, joka lisäsi merkittävästi yläasteen oppilaiden jalkapalloinnostusta. Edellisen lisäksi ala-asteilla vuonna 1993 aloitettu pienpeli Coca-Cola Futisliiga sai hienon vastaanoton eri puolilla maata.

Koululiikuntaliiton kilpailut ja palloilusarjat liikuttivat kiitettävästi poikia 90-luvulla. Lentopallossa kisattiin Clerasil-cupissa 90-luvulla. Sählysarjasta tuli salibandysarja vuonna 1996, ja 1997 alkoi salibandyn Ärräcup. Ärräcupia jatkettiin vuoteen 2003 asti, ja vuonna 2005 käynnistettiin uusittu Ärräliiga.

Power Mover tanssittaa

Koululiikuntaliitto halusi panostaa enemmän tyttöjen harrasteliikuntaan, jolloin Marja-Leena Suilan johtama työryhmä ehdotti tanssia tyttöjen liikuntalajaksi. Idea sai kannatusta, ja KLL:stä otettiin yhteyttä Aira Samuliniin ja Jorma Uotiseen. Näin syntyi Power Mover -hanke, joka on liikuttanut satojatuhansia nuoria vuodesta 1996 alkaen.

Aira Samulin suunnitteli ensimmäisen Power Mover -tanssin, ja kahtena ensimmäisenä vuonna tanssivideo lähetettiin kaikkiin kouluihin. Ensimmäinen Power Mover -tapahtuma järjestettiin toukokuun lopussa vuonna 1996 Helsingin Olympiastadionilla, ja yhteistanssiin osallistui yli 10 000 nuorta.

Power Moverin rakenne ei ole oleellisesti muuttunut vuosien varrella. Power Mover -hankkeen oheisohjelma kasvoi, ja vuonna 1999 mukaan tulivat eri näytöslajit. Osallistujamäärät lähtivät laskuun 2000 -luvun lopulla ja toistaiseksi viimeinen  Power Moverin päätapahtuma oli 2012.

2000-luvulle uiden

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) 2000-luvun alussa teettämän tutkimuksen mukaan, ainoastaan 67 prosenttia kuudesluokkalaisista osasi uida. Tutkimus toimi innoittajana KLL:n Spläsh! -kampanjalle. Spläsh! aloitettiin vuonna 2002 ja se kesti kaksi vuotta. Kampanjan tarkoituksena oli kannustaa opettajat viemään koululaiset uimaan.