Hyppää sisältöön

FutsalSkaban säännöt ja suositukset

Säännöt ja suositukset

1. Kentällä on samanaikaisesti neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti (5v5). Pienessä salissa voidaan pelata 3v3 tai 4v4.
  2. Joukkueet muodostetaan luokan oppilaista. Vaihtopelaajien määrää ei ole rajattu. Samalta luokalta voi olla useampi joukkue,mutta pelaaja voi osallistua vain yhteen joukkueeseen. Pelaajakohtaisen peliajan maksimoimiseksi suosituksena on, että joukkueen pelaajamäärä pidetään pienenä. Suosituksena enintään yksi vaihtopelaaja. Esim. jos pelataan 5v5 pelimuodolla, niin poikia olisi enintään kuusi ja tyttöjä kuusi.
  3. Peliaika on suoraa aikaa ja koulut päättävät itse jaksojen pituuden ja määrän. Suositus on 3×5 min, jossa pojat pelaavat yhden jakson, tytöt yhden jakson ja yksi jakso pelataan sekajaksona. Täl löin tunnin aikana ehtisi pelaamaan kolme ottelua, eikä pelaajien tauot pelaamisesta venyisi liian pitkiksi.
  4. Pelikenttä on käytettävissä oleva liikuntasali.
  5. Suosituksena on, että maaleina ovat käsipallomaalit, seinälle nostetut voimistelupatjat tai teipillä rajatut (3 m x 2 m) maalit. Tällöin otteluissa pystytään käyttämään maalivahtia. Mikäli käytössä on salibandymaalit tai muut pienemmät maalit, ei suositella maalivahdin käyttämistä ja pelin avaamisen maaliheitolla saa tehdä kuka tahansa kenttäpelaajista.
  6. Kenttäpelaaja ei saa pelata palloa kädellä. Taklaaminen, liukutaklaukset, kiinnipitäminen, työntäminen ja estäminen on kielletty. Näistä seuraa suora vapaapotku (voidaan potkaista suoraan maaliin) vastapuolen joukkueelle tapahtumapaikasta (tai katso kohta 7).
  7. Mikäli samalle joukkueelle tulee ottelun aikana viisi suoran vapaapotkun arvoista virhettä, saa vastustaja kaikista seuraavista virheistä rangaistuspotkun 6 m etäisyydeltä. Suoran vapaapotkun aiheuttavien rikkeiden määrää voi muuttaa, mikäli se on ottelun pituuden vuoksi kohtuullista.
  8. Mikäli puolustava joukkue tekee suoran vapaapotkun arvoisen virheen omalla rangaistusalueella (6 m puolikaari maalin keskipisteestä), tuomitaan vastustajalle rangaistuspotku 6 m etäisyydeltä. Mikäli koulun käyttämällä kentällä ei ole futsalrajoja, määrittää koulu kentälle rangaistusalueet soveltaen futsalsääntöjä ja huomioiden käytettävissä olevan kentän.
  9. Pallon mennessä hyökkäävän joukkueen pelaajasta yli päätyrajan avaa puolustava maalivahti pelin aina heittämällä.
  10. Maalivahti ei saa ottaa palloa käsiinsä oman joukkueen pelaajan syötöstä. Ensimmäisestä kerrasta seuraa huomautus/muistutus säännöstä ja seuraavista kerroista seuraa epäsuora vapaapotku rangaistusalueen rajalta lähimpänä kohtaa, jossa rike on tapahtunut.
  11. Rajapotku tuomitaan palloon viimeksi koskeneen pelaajan vastajoukkueelle, kun koko pallo ylittää sivurajan maassa tai ilmassa, tai kun pallo osuu kattoon. Rajapotkusta ei voi tehdä suoraan maalia.
  12. Kulmapotku tuomitaan, kun palloon on viimeksi koskenut puolustavan joukkueen pelaaja ja koko pallo ylittää päätyrajan maassa tai ilmassa.
  13. Vastustajan etäisyys pallosta on raja-, kulma-, ja vapaapotkuissa 3-5 m salista riippuen.
  14. Futsalissa ei ole paitsiota.
  15. Mikäli koulun FutsalSkabassa lasketaan sarjataulukot, sijoitusten määrittämiseen tasapisteissä noudatetaan seuraavaa sääntöä: Mikäli joukkueet turnauksissa päätyvät tasapisteisiin (voitosta 3 pistettä, tasapelistä 1 piste), ratkeaa joukkueiden paremmuus tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden 1. maalierolla, 2. tehdyillä maaleilla, 3. koko turnauksen maalierolla, 4. tehdyillä maaleilla, 5. arvalla.
  16. Koulu voi halutessaan järjestää jokaisen ottelun jälkeen 6 m etäisyydeltä rangaistuspotkukilpailun, jossa molempien joukkueiden kaikki pelaajat pääsevät potkaisemaan. Rangaistuspotkukilpailun voittaja saa lisäpisteen mahdolliseen sarjataulukkoon.

Voitte tutustua myös virallisiin futsalsääntöihin, joiden pohjalta FutsalSkaban säännöt ja suositukset on muokattu.