Navi
Koululaiset / Palloilusarjat / FutsalSkaba

fUTSALsKABA

FutsalSkaba esite 2015-2016

Koululiikuntaliitto ja Suomen Palloliitto on kehittänyt futsalsääntöjä mukaillen koulusovelluksen joka helpottaa pelaamista ja saa helposti aikaan onnistumisen tunteita. Sääntöjä on yksinkertaistettu ja joiltain osin myös lisätty. Esimerkiksi jokaisen jakson päätteeksi potkaistava bonusrangaistuspotku tuo peliin lisäjännitystä.FutsalSkaba on kisailu kaikille 4.-6. luokan oppilaille. Omien luokkatovereiden ja joukkueiden kannustaminen on tärkeässä osassa, koska peleissä tulokseen vaikuttavat sekä tyttöjen että poikien pelit. Toiminnallisena tavoitteena on luoda alakoulun luokille suunnattu futsal toimintamalli, johon kaikilla kouluilla on mahdollista osallistua ja luokka osallistuu yhteisesti toimintaan.

Alakoulun tytöt ja pojat pääsevät yhdessä opettelemaan yhteishenkeä, yhteistyötä, toveruutta ja Reilun Pelin arvoja, jotka ovat tärkeitä arjessa ja jalkapallossa.
 

Pelissä joukkueen muodostaa luokan joukkue, johon kuuluu vähintään 5 tyttöä ja 5 poikaa ja luokalta voi muodostaa niin monta joukkuetta, kuin mahdollista on. Vaihtopelaajien määrää joukkueissa ei ole rajoitettu. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni halukas pääsee ja tulee joukkueeseen mukaan.

Peleissä tytöt pelaavat kaksi jaksoa ja pojat kaksi. Joukkueen tulos määräytyy kuitenkin tyttö- ja poikaryhmän yhteistuloksesta eli jaksojen tulokset yhdistetään.

Oppilaat valitsevat oman luokan joukkueestaan yhden Fair Play kapteenin, jonka tehtävä on huolehtia, että oma joukkue pelaa rehdisti ja kaikki joukkueessa mukana olevat pääsevät pelaamaan.

Pelialueen kokoa ei ole alkusarjassa rajoitettu mitenkään, vaan pelialueena toimii käytössä oleva sali. Optimikoko pelikentälle on n. 20x40m. Maaleina voi käyttää maalien puuttuessa voimistelupatjoja tai merkata teipillä maalien rajat seinään. Pelipallona käytetään FutsalSkaba pehmopalloa, joka on helppo ja turvallinen väline salipelaamiseen sekä tytöille että pojille

Koulun mestariluokat pelataan oman koulun sisäisellä turnauksella.