Hyppää sisältöön

Juoksusankarit PDF

Juoksusankarit opas

Juoksusankarit oppaassa on ohjeet juoksuharjoittelun toteuttamiseen erilaisille liikkujatyypeille.

Juoksutesti

Juoksutesteillä voit motivoivasti testata oppilaiden juoksukykyisyyden. Tehtävät toimivat mielekkäinä harjoitteina ja niitä voi ottaa useamman liikuntatunnin alku- tai loppuverryttelynä. Ne sopivat myös liikunnalliseksi kotitehtäväksi.

Testi I sopii erityisen hyvin liikuntaan/juoksemiseen negatiivisesti suhtautuville – testi päättyy usein onnistumiseen ja tekijälle voi tulla fiilis “Hei, minähän osaan”. 

Oppiainerata

Oppiaineradan avulla yhdistät juoksuharjoittelun eri oppiaineisiin.

Maailman uskonnot

Ihminen

Oppiainerata kysymys- ja vastauspohja

Esimerkki Oppiaineradan käytöstä:

  1. Maantiedon oppijakso voidaan aloittaa tekemällä luokassa pienryhminä kysymyksiä ”tyhjille oppiaineradan pohjille”. Jokainen ryhmä tekee 4 kysymystä ja opettaja kirjoittaa myös omansa sekä vastaukset vastauspohjille.
  2. Seuraavalla tunnilla mennään liikuntatilaan / ulos / käytävälle ja toteutetaan oppitunti perehtyen jakson aiheeseen Oppiaineradan avulla. 
  3. Nyt aihealueeseen on perehdytty jo kahdella tavalla – seuraavaksi oppiainetta käsitellään perinteisemmillä opetusmenetelmillä. 
  4. Oppiaineradassa liikunta ja opiskeltava reaaliaine on hyvin tasapainossa – molempia tehdään tosissaan. Parhaimmillaan jokainen oppilas pääsee itsenäisesti vastaamaan kaikkiin monivalintakysymyksiin vs. yksi luokassa vastaa kysymykseen
  5. Sovellus: Korvaa mallinmukainen rata esimerkiksi lihaskuntoliikkeillä tai pariharjoitteilla: A. askelkyykyt B. kottikärry C. kaveri reppuselkään. Tai lisää radan päätyyn aikajana, johon tietty tapahtuma pitää sijoittaa “Seisomalla oikeassa kohdassa”

Juoksukysely ja -visailu

Kyselyn ja visailun avulla pohdit omia juoksutavoitteitasi sekä suhdetta juoksemiseen. Tieto-osuudessa opit juoksemiseen liittyviä asioita. Kysely ja visailu myös sähköisenä materiaalina.

Piristävä pyrähdys oppitunnille

Piristävä pyrähdys sopii mille tahansa oppitunnille. Liikuntatunnilla hyödynnät alku-tai loppuverryttelyssä. Voit soveltaa tehtävää – pyydä yhtä oppilasta valitsemaan maa ja toista numero 1-13 väliltä. Näin saat nopeasti ja helposti ilman korttipakkaa valittua Piristävän pyrähdyksen.

Piristävä pyrähdyksen etusivu, jossa kerrottu erilaisia juoksutehtäviä eri oppitunneille.

Välituntimaraton

Välituntimaratonin avulla innostat juoksemiseen. Luokkien välillä voi olla kilpailuja, mikä luokka kerää eniten kilometrejä tiettynä ajanjaksona.

Välituntimaratonin suorituskortti

Koulun oma juoksupäivä

Juoksusankareiden vinkein järjestät koulussa oman juoksupäivän. Osallista oppilaat päivän suunnitteluun ja toteutukseen.

Juoksuradat ja aitarytmi

Hyödynnä liikuntatunnilla, välitunnilla tai liikuntapäivässä. Voit myös jakaa näitä oppilaille omatoimiseksi innostukseksi. Suomen Urheiluliiton laaja ratapankki Urheiluliiton nettisivuilla.

Voitto Onnisen ketteryysrata piirros, jossa myyrä tekee erilaisia juoksutehtäviä.
Voitto Onnisen juoksurata piirros, jossa myyrä tekee erilaisia juoksutehtäviä.

Juoksuterveiset

Käytä lyhyitä lukutehtäviä luokallesi tutustumiseen eri aihepiireihin. Oppilaat voivat pohtia omaa suhdettaan juoksemiseen ja itseään juoksijoina/liikkujina tehtävien perusteella. Soveltuu äidinkielen, terveystiedon ja psykologian tunneille.

Juoksuhaaste ja -diplomi

Juoksuhaasteella innostat luokkaa juoksuharjoitteisiin. Juoksudiplomilla palkitset iloiset juoksijat.

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirjeemme

Kuulet uusimmat uutisemme seitsemän kertaa vuodessa.
Voit peruuttaa tilauksen koska tahansa uutiskirjeen linkistä.